STYLE*­LEKSIKON

"Insights" handler om GEDDON sin kunnskap knyttet til både designerne og merkevarene vi fører i butikkene, mens også til en del av historiene som ligger bak de ulike plaggene. Her i vårt lille Style*leksikon vil vi fremover presentere en del kuriøs faktakunnskap sammen med ulike plagg-historier. 

Aviator

aviator-ray-ban
De klassiske dråpeformede solbrillene ble opprinnelig utviklet for militære piloter, som navnet også antyder. Kanskje mest kjent fra Top Gun med Tom Cruise.

Andre klassiske ramme stiler inkluderer ovaler (mye brukt av John Lennon), shades (brede, nesten skibrilleaktige rammer i utgangspunktet utviklet for racerførere) og klassikeren Wayfarer (fra The Blues Brothers).

Bermuda-shorts

bermuda shorts brief case
Over-kneet, skreddersydde bomull shorts som opprinnelig var en del av den britiske hærens ørken uniform. De gikk inn i den sivile garderoben da mennene i Bermuda, på grunn av stoffknapphet under 2. verdenskrig, ba skredderne sine lage shorts (basert på de soldatene hadde på seg) istedet for bukser. Siden de også var så egnet for klimaet, fortsatte folk å bruke dem etter krigen, og de ​​har siden blitt globale.

Den "lille sorte"

220px-anneke gronloh 1964 eurovision dress
Den "lille sorte" er av mange kvinner og mote observatører, ansett som avgjørende for en komplett garderobe. Mote historikere tilskriver opprinnelsen til kjolen til et 1920-talls design av Coco Chanel og Jean Patou som var ment å være langvarig, allsidig , rimelig og tilgjengelig for et bredest mulig markedet i en nøytral farge. Den blir ofte bare referert til som " LBD ". "Moteregelen" er at hver kvinne bør eie en enkel , elegant sort kjole som kan være kledd opp eller ned avhengig av anledning: for eksempel slitt med en jakke og pumper for dagtid virksomheten slitasje eller med mer utsmykkede smykker og tilbehør for kvelden. Fordi den er ment å være et fast innslag i garderoben i en rekke år, bør stilen på den lille sorte kjolen ideelt sett bør være så enkelt som mulig: en kort svart kjole som ligger for tett opp mot en spesiell trend er ikke å anbefale da den raskt vil bli utdatert.

Belter

 dsc0220
Det er dokumentert siden bronsealderen at belter alltid har blitt brukt. Men det ble ført en del av det moderne antrekket etter 1.verdenskrig når menn ble vant til sine militære- belter og begynte å bruke dem i stedet for tannregulering eller bukseseler. Selv om du ikke trenger å matche beltet til skoene dine, er et brunt belte med svarte sko (eller omvendt) definitivt en kombinasjon du bør unngå.

I judo, karate og andre kampsporter, brukes forskjellige fargede belter til å indikere rang eller dyktighet. Dette kom fordi belter var billige å farge og var allerede en integrert del av antrekket, så ingen ekstra rang markeringer som for eksempel merker, var nødvendig.

Begrepet "spenne" kommer fra det latinske ordet buccula, som betyr "et lite kinn", da de ble brukt til å feste hjelmer i middelalderen, derav navnet.

Chinos (Kakis)

chino
Lyse bomull-drill bukser som først ble båret av britiske soldater i det 19. århundre i India. Chinos ble også brukt av amerikanske soldater stasjonert i Stillehavet under andre verdenskrig, og de gikk videre til å bli et fast innslag i herreklær etter krigen når soldater tok buksen med seg på college. Ordet chino stammer fra det faktum at mye av stoffet opprinnelig kom fra Kina, mens ordet khaki kommer fra det persiske ordet "khak", som betyr støv eller skitt.

Verdenes dyreste

215px-breakfast at tiffanys
Den "lille sorte" Givenchy kjolen som Audrey Hepburn brukte i den romatiske komedien "Breakfast at Tiffanys" fra 1961, designet av Hubert de Givenchy, satte rekord i 2006 da den ble auksjonert bort for hele £ 410 000, nesten 4.millioner NOK, seks ganger prisantydning!

Polo skjorten

polo shirt basic pattern
Franskmennene har alltid hatt et spesielt talent for revolusjonen – og som et resultat av dette tok en ung Paris-baserte tennis mester i 1933, som heter Mr René Lacoste, en saks og klippet armene av på den tradisjonelle, restriktive langermete skjorten med slips som var det tennis spillerne hadde på seg på banen på denne tiden. Polo skjorten var født. Hans befriende design - en lett, kortermet t-skjorte med en kneppet krage - frelste snart de sportslige massene, golf og polo inkludert. Etter 80 år i garderoben er den idag tilgjengelig i alle farger, vanligvis laget av bomull piqué, som er lett strukturert og derfor mer pustende.

Blazeren

fdd261def4c7e332d319a7f42e229db9
En kort jakke som kom på mote i slutten av det 19. århundre og ofte "slengt over skuldrene" etter roing eller tenniskamp. Blazeren var ikke bare forbeholdt de preppy : fra legendariske Hellraiser Keith Moon til Kanye West i dag , har den blitt tatt i bruk av et stort og annerkjent utvalg verdenskjente menn. Selv opprinnelsen av plagget har skapt en viss debatt . Noen hevder det ble oppkalt etter jakker som ble produsert for mannskapet på HMS Blazer i 1837, mens andre hevder den ble døpt etter at roerne fra Cambridge University Lady Margaret Boat Club, som så ut til å sette vannet "i brann" med sine røde jakker når de rodde. Uansett hvilken historie folk velger å tro på, er blazeren fortsatt et av de mest allsidige plagg en mann kan eie og alle gode garderober bør inneholde en ull modell for vinteren og en i bomull for sommeren.

Chesterfield

chesterfieldcoat oct1901
En frakk med jakkeslag og monterte ermer. Oppkalt etter jarlen av Chesterfield, som også lånte sitt navn til den berømte sofa-typen.

Jeans

ramones-jeans
Ordet jeans kommer fra det franske uttrykket bleu de Gênes - bokstavelig talt , den " blå Genova", etter havnen hvor italienske sjømenn brukte dem i det 19. århundre. I mellomtiden tar denim sitt navn fra de Nîmes , etter den provençalske byen hvor grov bomull twill ble opprinnelig produsert. Fra gruvearbeidere i California Gold Rush av 1850-tallet, og tenåringer over et århundre senere på 1970-tallet (..med rocke rebellene i The Ramones ) til Times Square billboards med designer par av slike som Calvin Klein og Levi's, har denim opprettholdt sin status som et "must" i den mannlige garderobe takket være sin komfort, holdbarhet og ikoniske assosiasjoner. Les om de ulike typene

Cardigan

cardigan
En strikket genser med åpen front (glidelås/knapp). Det tar sitt navn fra den syvende jarlen av Cardigan, som var kjent kommandør av kavaleriet på Charge of the Light Brigade. Legenden sier at jarlen oppfant stilen fordi han ønsket en genser han kan sette på uten å ødelegge sin frisyre.

Denim jakken

denimjacket
Denim jakken ble født tidlig i det 20. århundre, etter å ha overlappet for jeans og denim-overalls båret av amerikanske gruvearbeidere og arbeidere. Etter å ha dukket opp i en rekke gamle western-filmer ble jakken etterhvert også en del av populærkulturen. Motorsykkelgjenger som Hells Angels, pønkere, hippier, rockere og hip-hop stjerner har alle brukt denim jakker det siste halve århundret. Nå som den har nådd klassisk status, og tolkes av moderne designere som bruker tekstilene i sine kollekesjoner, har den også sømløst blitt integrert inn som en naturlig den av den vanlige manns garderobe.

Slipsknute-kurs

 dsc0255
Enkel eller dobbel Windsor? Trenger du hjelp til å knytte slipset?
Se film for nybegynnere

Følg oss på facebook

Du finner oss

på Kvadrat i Sandnes

Geddon © 2014. Utviklet av Destino