Tips & Råd

Tips og råd, kunnskap om stoffkvaliteter og hvordan du tar best vare på produktene du kjøper her hos oss Geddon, er en viktig del av "Insights". Hva skiller de ulike vevingene og tekstilfibrene? Hva bør du velge når du er på jakt etter et nytt antrekk? Skinn kommer i mange former og mykheter - hvordan kjenner du forskjell på det som er bra vs det som er dårlig? Ønsker du å vite mer? Vi snakkes i butikken ;-)

Alpakka

alpaca1
Alpakka garn er spunnet av ull fra den peruanske fetteren av lamaen, og brukes i sommer dresser og jakke fôr.

Angora

angora-skjerf
En myk og nesten ukrympbar ull laget fra pelsen til angora kaninen. Mye brukt i skjerf, myk og god. OBS! Ingen dyr blir skadet under pels-samlingen.

Vask

donotwash
Mange har gått på en smell her. Her er noen enkle tips:
1. Lukk alltid alle glidelåser, slik unngår du at tråder trekkes eller klær blir ødelagte.
2. Lær deg hvordan de forskjellige vaskeprogrammene på maskinen din fungerer.
3. Forsøk alltid å fjerne flekker før du kaster plagget til vask.
4. Benytt riktig mengde vaskepulver og eventuelt skyllemiddel. For lite gjør ikke vasken skikkelig ren, mens for mye kan sette igjen rester på klærne.
5. I teorien bør du ikke ta snarveier. Vask klærne på den måten det står angitt at du skal vaskes på. Enkelt og greit.

Cardigan

cardigan
Hvor kommer cardiganen fra? Les mer i vår Styleleksikon

Mohair

Hår fra angora geit. På grunn av sin mykhet, blir mohair ofte kombinert med ull for en passet stoff. Resultatet er en skinnende og rynke-fritt utseende som kan minne om det materialet kjent som sharkskin.

Lin

lin-stoff
Et stoff laget av stammen av lin planten. Det er både kraftigere og mer skinnende enn bomull. Irsk lin er noe av det beste og brukes i sportsklær, lommetørklær og duker. "Vis litt lin" er en skredder formaning, som betyr at ermet på dressjakken din bør være kort nok til å vise en kvart til en halv tomme av skjortekanten.

Solbriller

aviator-ray-ban
Solbriller er et must – og de kommer i alle former og fasonger, tilpasset til dagshumør og antrekk. Hos Geddon fører vi en rekke kjente merkevarer som har solbriller som en del av sin kolleksjon. Kom innom og ta en kikk - se også under outfits, her legger vi ut bilder av produkter fra butikkene. Les litt om en av de mest kjente typene, Aviator-modellen, under Style*leksikon

Jakke balanse

jakkebalance
Forholdet mellom jakkelengden i front og bak bør se noenlunde likt ut. Dette avhenger av at jakken sitter ordentlig over skuldrene.

Kashmir

cahmere-drawing
Den fine, myk ullen laget fra Kashmir-geiten er en dunete og thermo regulerende underull. Ullen har blitt klippet fra kashmir-geitene siden det 3. århundre f.Kr., men det var en fransk revolusjonær general stasjonert i Egypt som bidro til utviklingen i Europa da han sendte en kasjmir sjal til sin kone i Paris. Iløpet av 19. århundre hadde populariteten økt over hele kontinentet (ingen tvil, godt hjulpet av dronning Victoria som var  fan), og ullen ble importert fra Tibet, spunnet til garn i Frankrike og vevd inn i gensere i Skottland. Verken monarker eller revolusjonærer kan motstå dette tidløst taktile strikkeplagget - og det kan heller ikke vi i GEDDON.

Chinos (Kakis)

chino
Hva er historien bak chinos? Les mer i vår Styleleksikon

Jeans

blue-jeans-1-537x402
Uvaskede jeans (ofte beskrevet som rå, hard og tørr ) er ikke forvasket, noe som betyr at de vil endre på utseende over tid, mot en mer ødelagt og slitt look. Sanforisering er en prosess som forhindrer jeans å krympe når de er vasket . Usanforiserte og uvaskede jeans vil krympe når de er våte, så det er lurt å kjøpe dem to størrelser opp hvis du planlegger å hvitvaske dem. Disse jeansene er merket " shrink to fit ", og kan med overlegg krympes ved å senke dem i vann mens du har dem på, for å oppnå en personlig tilpasning .

Vasket jeans er mindre komplisert, men tilbyr en mindre " autentisk " opplevelse (i henhold til denim purister). Hvis hvitvaskes riktig vil de ikke krympe, men allerede inneha en utslitt "look" takket være ulike behandlinger produsenter gjør når de vasker dem .

Andre uttrykk du vil støte på når du skal kjøpe jeans inkluderer de som er knyttet til snitt/passform: straight leg, boot cut ( litt bredere på snittet, opprinnelig for å tillate ventilasjon slik at sjømenn kunne trekke dem av enklere hvis de falt over bord), flare (de har en stor blenderåpning - aka bell bottoms ). Tapered legs blir smalerer ned mot bunn. Hvis smalheten er merkbar, og jeans er kuttet smalt på toppen, betegnes de som slim fit .

Skinn

skinn
Huden av et dyr som har blitt renset, tørket, farget og klarert. Skinn er utsiden av huden, mens semsket er innsiden.

Denim jakken

denimjacket
Hva er egentlig greia med Denim-jakken? Les mer i vår Styleleksikon

Flanell

flanell
Vanligvis et tettvevd og mykt ullstoff som har en uklar, børstet finish.

Pocket squere

pocketsquere
Pocket squere, lommetørkleet, er populært igjen. Det er nå i større og større grad dagligdags å ha et stykke bomull, lin eller silke som pryder brystlommen på dressjakken. Kombiner dressjakken med en røff jeans for en kul og mer avslappet look.

Skjorte krager

Å finne ut hvilken stil på skjortekragen som passer best for ditt ansikt og hals lengde er en av flere viktige vurderinger en mann kan gjøre når ny skjorte skal handels inn. Det er mange variasjoner, men de grunnleggende hovedtypene er disse:
skjortekrager1
Button down: Noen ganger kalles en polo krage fordi det opprinnelig ble båret av polo spillere som ønsket å holde sine krage fra flyr inn i deres ansikter som de galopperte ned i feltet . Det ble snart en amerikansk stift etter Mr John Brooks i Brooks Brothers så det på en britisk polo kamp og gjorde det butikken sin underskrift krage.
skjortekrager1
Spread: En ren, elegant skjortekrage hvor spredningen mellom de to krage poeng og den øverste knappen ligner en likesidet trekant. Plassen på en cutaway krage er bredere , og kragen endene kan være avrundet
skjortekrager2
Straight: En kneppet button- down; punktene i kragene strekker seg ned foran på skjorten.
skjortekrager2
Penny : En liten krage med avrundede hjørner, også kjent som en Eton krage.
skjortekrager3
Tab: En spredning krage som har en knapp eller "tab " som fester bak slips for en ren, vintage look.

Spread

skjortekrager1
Spread: En ren, elegant skjortekrage hvor spredningen mellom de to krage poeng og den øverste knappen ligner en likesidet trekant. Plassen på en cutaway krage er bredere , og kragen endene kan være avrundet

Merino-ull

meriono-sheep
Ull tatt fra Merino sauer. Begrepet betegnet opprinnelig Merino-sauer avlet i Spania, men er nå like assosiert med australske og New Zealand sauer, som har ull av samme høye standard. Ullen er foretrukket for sin mykhet, noe som er et resultat av finheten av fibrene.

Den "lille sorte"

220px-anneke gronloh 1964 eurovision dress
Hva er historien bak den "lille sorte" som ble solgt for nesten 4 millioner NOK? Les mer i vårt styleleksikon

Chesterfield

chesterfieldcoat oct1901
Hva er sammenhengen mellom Chesterfield-frakken og sofaen? Les mer i vår Styleleksikon

Slips og sånt

 dsc0255
De aller fleste slips av god kvalitet er laget av silke, selv om det er noen for vinteren laget av ull og kasjmir og enda færre laget av bomull for sommeren. Silke er utrolig allsidig og kan brukes på mange forskjellige måter: vevd silke er flat, men delikat tekstur, strikket er den med mest rustikk overflate og ser ut som fint kjede mail, råsilke vil være grovt og uformelt.

Trenger du hjelp til å knytte slipset?
Se film for nybegynnere

Harris Tweed

harristweed
Stoff som er håndvevd på Hebridene øyene Uist, Harris, Barra og Lewis, som ligger utenfor den nordvestlige kysten av Skottland.

Ull

ull1
Klippet fra sau, er dette materialet utgangspunktet for veldig mange plagg. To av de mest vanlige ulltypene du vil møte når du handler er lammeull (myk type - klippet fra sau ikke eldre enn sju måneder) og merino (siste stopp før kashmir-luksus, som er fra merino sau og er deilig myk).

Følg oss på facebook

Du finner oss

på Kvadrat i Sandnes

Geddon © 2014. Utviklet av Destino